Iniciatyva „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“

2010 m. gegužės 12 d. pristatėme aplinkos tausojimo iniciatyvą "Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose" ir pakvietėme Lietuvos verslo įmones, valstybines institucijas bei gyventojus kurti aplinkai draugiškesnę vandens vartojimo kultūrą.

Šia iniciatyva mes sakome: „Taupyk pinigus ir saugok gamtą. Gerk vandenį iš čiaupo!”.

Vandens buteliukas kavinėje gali kainuoti apie 5 Lt., o už tą pačią sumą mes galime gerti vandenį iš čiaupo visus metus.

Mes neigiame Lietuvoje giliai įsišaknijusį mitą, kad vandens iš čiaupo negalima gerti. Atvirkščiai, mūsų vanduo bėgantis iš čiaupo yra vienas geriausių pasaulyje, nes atkeliauja iš požeminių telkinių, kurie nėra užteršti nitratais. Mes drąsiai galime didžiuotis ne tik krepšiniu, alumi ir gražiomis moterimis, bet ir savo vandeniu! Turint gerą vandenį atkrenta būtinybė pirkti brangų vandenį buteliuose, kuris nėra niekuo geresnis nei vanduo iš čiaupo, o kartais dėl neteisingų laikymo sąlygų gali būti - liaudiškai tariant -  „užsistovėjęs“. Suprantate, ką norime pasakyti?

Atrodo, aišku kaip dukart du, bet apsidairykite aplink ir pamatysite, kiek daug žmonių – o ypač karštą vasaros dieną! – gurkšnoja vandenį iš plastikinių butelių. Kai atkreipi dėmesį, akis pradeda skaudėti, nes iš karto pamatai ir kalnus plastiko atliekų suverstų sąvartynuose ar dreifuojančių vandenyne. Pamatai naftos gręžinius, kurie pumpuoja naftą ir tam, kad pagamintų mums plastikinių butelių, ir pamatai nuo išsiliejančios naftos mirštančius gyvūnus. Gera diena būna sugadinta.

Pakeisti šį žalingą įprotį, kuris pasaulyje yra prilyginamas besilaukiančios moters rūkymui, nėra sunku. Jei nori, viskas įmanoma. Bėda ta, kad Lietuvoje nėra įpročio naudoti vandenį iš čiaupo, nes tie, kurie ilgą laiką pelnėsi iš prekybos vandens buteliuose, pasistengė, kad būtų apribota žmonių pasirinkimo laisvė. Kavinės ir restoranai retai kada tiekia vandenį grafinuose, parduotuvėse nėra geriamo vandens aparatų, iš kurių žmonės prisipiltų vandens į savo tarą, viešose vietose nerasi geriamo vandens fontanėlių. Nepaisant to, jog daug investuota į vandens valymo ir gerinimo technologijas, kad vanduo iš čiaupo būtų švarus, saugus ir skanus, valstybinės institucijos įvairiems renginiams bei pasitarimams ir toliau perka vandenį buteliuose. Toks elgesys nesiderina su būtinybe racionaliai naudoti mokesčių mokėtojų lėšas ir aplinkai draugiškesniu gyvenimo būdu. Įvairios įmonės ir organizacijos, viešai deklaruojančios socialiai atsakingo verslo vertybes, perka vandenį buteliuose, nors atsisakyti tokio įpročio nėra sudėtinga.

Mes kviečiame išvaduoti Lietuvą nuo plastikinių butelių teroro ir sukurti aplinkai draugiškesnę vandens vartojimo kultūrą. Iniciatyvos tikslai:  

  • Lietuvos kavinėse ir restoranuose būtų galima gauti tinkamai paruošto vandens iš čiaupo (ne)mokamai.
  • Prekybos centruose, parduotuvėse ir degalinėse būtų įrengtos stacionarios gertuvės, jungiamos prie centralizuotai tiekiamo vandens sistemos, iš kurių žmonės galėtų prisipilti vandens į savo tarą nemokamai arba už simbolišką kainą.
  • Viešose vietose veiktų geriamo vandens fontanėliai ar aparatai, iš kurių žmonės galėtų gerti vandenį nemokamai.
  • Valstybinės institucijos būtų įstatymu įpareigotos nepirkti vandens buteliuose ir vartoti vandenį iš čiaupo.
  • Lietuvos įmonės ir organizacijos naudotų centralizuotai tiekiamą vandenį.
  • Tose Lietuvos vietose, kur vanduo iš čiaupo dar nėra skanus ir tinkamas gerti, būtų investuojama į vandens gerinimo technologijas.

Taip pat norime atkreipti dėmesį į paviršinio vandens  - mūsų šulinių ir šaltinių – taršos šaltinius ir aktyviai siekti, kad būtų kovojama su aplinkos tarša. Nesitikėkime švarios aplinkos, jei patys ją teršiame pvz., naudodami pesticidus žemės ūkyje ar aplinkai žalingas valymo priemones buityje.

Palaikykite iniciatyvą „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“. Pasirašykite ir išreikškite savo balsą. Kuo daugiau balsų, tuo lengviau bus keisti nusistovėjusį status quo. Visi kartu mes tai padarysim!

 

Daugiau apie iniciatyvą „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“. 

Pasirašykite už iniciatyvą „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“. 

Pranešimas spaudai apie iniciatyvą "Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose".  

 

Daugiau informacijos:

Meniu.lt rašo:"Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo"

15 min rašo: "Kokį vandenį gerti: iš čiaupo ar pirktą buteliuose?"

Delfi.lt rašo: "Koks vanduo sveikesnis: iš čiaupo ar butelių?"

Diskusija radijo laidoje „Toks gyvenimas su Zita Kelmickaite“

Diskusija radio laidoje „Rinkos pulsas“

2010 m. liepos 19 d. GYVA.LT komentaras apie žiniasklaidoje pasirodžiusius straipsnius vandens tema

GYVA.LT komentaras apie Vilniaus mero iniciatyvą nemokamai dalinti vandenį plastikiniuose buteliuose

Vandens filtrų pardavėjų triukai

Tauragės kurjeris: "Kokį vandenį geriate?"

Mama.lt: "Žaliojo" viruso pagauti: kaip žinomi Lietuvos žmonės geria vandenį 

Natūralioji medicina: "Vanduo iš čiaupo, šulinio ar parduotuvės?"

Lietuvos ryto priedas "Sostinė": "Kas užsimojo keisti vilniečių įpročius?", 2010 m. rugsėjo 18 d.

lrytas.lt: "Vanduo plastiko buteliukuose - gudriausias visų laiko reklamos triukas", 2010 m. rugsėjo 18 d.

Pinigų karta apie geriamo vandens fontanėlius Paryžiuje, 2010 m. rugsėjo 22 d.

"Lietuvos ryto" televizijos laida apie vandens iš čiaupo kokybę Lietuvoje, 2010 m. spalio 8 d.

Alfa.lt: "Vandeniui buteliuose: griežtas NE", 2011 m. kovo 29 d.

Renginys "Vilnius - vandens miestas", 2011 m. birželio 9 d.


GYVA.LT informacija


| Projektai |
| atgal | į viršų | spausdinti |