GYVA.LT interviu ciklas “Susipažink su EkoŽmogumi”

Mes daug žinome apie įvairias ekologines ir darnaus vystymosi problemas. Žinome, kad atliekų skaičius grėsmingai didėja, kad upėse dėl užterštumo negali maudytis vaikai, kad maiste yra GMO ir pesticidų likučių, kad nyksta pasaulio bioįvairovė, o, nepaisant visų mūsų gerų norų ir pasaulinių protestų, didėja klimato kaitą sukeliančios emisijos. Žinome, kad tai tiesiogiai veikia mūsų sveikatą ir sąskaitas už šildymą, ir, kad tai nėra tas pasaulis, kurį norėtume palikti savo vaikams.

Bet ar ką nors žinome apie žmones, kurie vienokiu ar kitokiu būdu stengiasi spręsti šias problemas? Vieniems tai – darbas, kitiems – savanoriška veikla, tretiems – ir tas, ir tas. Visus juos vienija pokyčių paieška ir didelė aistra šiam darbui. Jie nesipuikuoja ant žurnalo “Žmonės” viršelių, bet ne todėl, kad nenusipelnė, o todėl, kad mes, kaip visuomenė, nemokame įvertinti jų pastangų.

Šio projekto kuriančioji jėga ir yra noras pristatyti šiuos žmones. 2011 metais žurnalas “Times” metų žmogumi išrinko ne vieną konkretų žmogų, o kolektyvinį asmenį pavadintą “Protestuotoju”, kas ir yra šios idėjos simbolis. Tai tūkstančiai tūkstančių pasaulio žmonių, ne tik dalyvavusių įvairiose demokratinėse demonstracijose, bet kasdiene savo veikla kuriančių permainas ir kuriuos knygos “Blessed unrest” autorius Paul Hawken metaforiškai pavadino imunine žmonijos sistema. 

Lietuvoje taip pat yra tokių žmonių. Vieni jų - NVO atstovai, kiti - savo srities ekspertai ir patarėjai, dar kiti - verslininkai, ūkininkai, aktyvistai, politikai ar menininkai. GYVA.LT paprašė juos dalyvauti šiame projekte ir atsakyti į pasirinktus klausimus. Iš šio interviu ciklo sužinosite ne tik apie jų veiklą, bet ir ateities vizijas, išmoktas pamokas ir įkvėpimo šaltinius. Būkite atidūs – galbūt jie įkvėps ir Jus!

Indrė Kleinaitė, GYVA.LT, 2015 m. sausio 6 d. 

Publikuoti interviu: 

Šokantis klimatologas. Interviu su Justinu Kilpiu

Gyvosios gamtos saugotojas. Interviu su Nerijum Zebleckiu

Praktiškas gerumas. Interviu su verslininku Almontu Kybartu

Plaukianti prieš srovę. Interviu su homeopate Aiva Vaivariene

Ekologiško gyvenimo kūrėjas. Interviu su Laimiu Žmuida

Vilkų gynėjas iš Labanoro. Interviu su gamtosaugininku Andriumi Gaidamavičiumi

Ekologiškų daržovių karaliai. Interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene


| Projektai |
| atgal | į viršų | spausdinti |