Japoniška matcha arbata: įkvepianti ir suteikianti sparnus

Matcha arbata yra viena rečiausių ir prabangiausių žaliųjų arbatų, kuri yra naudojama arbatų ceremonijose Japonijoje. XII a. į Japoniją iš Kinijos atkeliavusi matcha arbata, pradžioje buvo naudojama rituališkai tik budistų vienuolių. XVI a. sukurta arbatos ceremonija, pasižyminti teatrališkumu ir raminančiu poveikiu, gyvuoja iki šiol, bet moderniame pasaulyje matcha jau naudojama kasdien ir ne tik ruošiant arbatą.

Kas yra matcha ir kuo ji patraukė budistų vienuolių dėmesį?

Tai jauni, specialiu būdu auginami ir ruošiami žaliosios arbatos lapeliai, sutrinti į miltelius, kurie, prieš vartojant, suplakami specialiu šepetėliu taip suvartojant visus arbatos lapelius. Budistų vienuoliai matcha vertino, nes ji padėdavo jiems išlikti budriems ir ramiems ilgų meditacijų metu. Šiuolaikiniai mokslininkai nustatė, kad nors matcha ir turi daug kofeino, ji taip pat turi daug specialios amino rūgšties L-theanine, kuri, sukeldama smegenyse alpha bangas, veikia atpalaiduojančiai. Ji taip pat padeda susikaupti, geriau mokytis, įsiminti bei mąstyti. Būtent dėl šios priežasties matcha mūsų nervų sistemą veikia kitaip nei kava ir nesukelia kai kurių žmonių jaučiamo lengvo drebėjimo. 

Kodėl matcha taip populiarėja moderniame pasaulyje?

Tai arbata, turinti net tik daug kofeino, bet ir vitaminų, mineralų, amino rūgščių, chorofilo bei mega dozes antioksidantų. Būtent dėl mega dozių antioksidantų, kurių matcha arbatoje yra 137 kartus daugiau nei paprastoje žaliojoje arbatoje, matcha milteliai yra laikomi supermaistu. Antioksidantai mums yra svarbūs, nes kovoja su senėjimu ir įvairiomis infekcijomis, puolančiomis mūsų organizmą.

Matcha arbatoje mokslininkai aptiko retą ir labai galingą  antioksidantą EGCg, kuris padeda kovoti su vėžiu. Ši arbata taip pat detoksifikuoja ir degina riebalus, todėl labai tinka žmonėms, kovojantiems su anstvoriu. Naudojant matcha greitėja termogenezės procesas ir taip yra greičiau deginamos kolorijos.

Matcha taip pat mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, yra puikus vitamino C, seleno, chromo, cinko ir magnio šaltinis, gerina nuotaiką ir padeda sukoncentruoti dėmesį. Mokslininkai ištyrė, jog matcha arbata net ketvirtadaliu gali padidinti Jūsų fizinį ištvermingumą. Keli gurkšniai matcha arbatos ryte tikra ta žodžio prasme suteiks Jums sparnus visai dienai.  

Kaip matcha padeda būti čia ir dabar?

Nors moderniame pasaulyje matcha gali būti naudojami įvairiai, ruošiant ir matcha arbatą, ir įvairius kokteilius bei desertus, Japonijoje vis tik tai buvo ritualinė arbata, kuri padėdavo būti čia ir dabar, įsiklausyti į savo vidų, apsivalyti ir nusiraminti. Moderniame, nuolat skubančiame pasaulyje, mums to labiausiai ir trūksta, o mūsų galva pilna taip vadinamų “beždžionių tauškalų”. Todėl net jei geriame matcha ryte skubėdami į darbą, nepamirškite prieš tai giliai įkvėpti ir iškvėpti, ir paklausti savęs, ar tikrai esu pilnai “čia ir dabar”, ar mano mintys skaidrios, nes tik tokiu būdu arbata geriausiai tarnauja kaip įkvėpimas visai dienai.

Kaip paruošti matcha?

Į matcha puodelį įpilkite karšto vandens ir išpilkite. Puodelį nusausinus, įdėkite 1g (1/4 šaukštelio) matcha miltelių ir užpilkite 30ml karštu, bet ne verdančiu vandeniu (apie 70C-80C). Bambukiniu šepetėliu plakite riešą judinant aukštyn žemyn kol susidarys puta. Matcha vartojama nedideliais kiekiais – vienam žmogui 2-3 gurkšniai. Matcha galima darytis stipresnę ar silpnesnę pagal individualų poreikį.

Apie matcha puodelius

Tai specialūs matcha ruošti skirti puodeliai, iš kurių paruošta arbata ir geriama. Jie yra didesni nei įprasti arbatos puodeliai ir sukurti taip, kad juose būtų patogu išplakti matcha miltelius.

Kartu su Clearspring matcha galite įsigyti ir specialiai GYVA.LT sukurtų japoniško stiliaus matcha puodelių. Tai lietuvių menininkų, japoniškų tradicijų įkvėpti, rankų darbo, vienetiniai, meninės vertės matcha puodeliai, kuriuose galima paruošti matcha taip, kaip ji šimtmečiais ruošiama Japonijoje. Juos tinka naudoti ir ypatingomis progomis ruošiant matcha, ir mėgaujantis ja kasdien taip praturtinant savo kasdienybę įkvepiančiais ritualais. 

Skirtinguose puodeliuose atsiskleidžia vis kitoks matcha skonis. Tarsi įnoringa moteris, matcha geriausiai atsleidžia savo skonį autentiškuose puodeliuose, kurie, kaip ir pati autentišku būdu gaminta matcha, alsuoja pramoniniu būdu nenužudyta energija ir gyvybe. Kuo teisingiau parinksite puodelį, tuo gilesnis romanas užsimezgs tarp jo ir arbatos, tuo jie aistringiau šoks savo tango šokį, ir arbata bus skanesnė ir labiau įkvepianti. 

Matcha puodelių nuotraukų galerija

Ko Jums reikia, kad pasiruošti geriausią matcha arbatą?

  • Smalsumo, nusiteikimo ir geros nuotaikos.
  • Draugų, su kuriais pasidalintumėte šiuo malonumu.
  • Clearspring ceremonial arba premium grade matcha arbatos.
  • Keramikinio matcha puodelio.
  • Bambukinio šepetėlio matcha plakti.
  • Bambukinio miniatiūrinio šaukštelio dozuoti matcha miltelius, bet jei neturite, tiks ir mažas arbatinis šaukštelis.
  • Kilnaus tikslo, kurio siekimui naudosite iš matcha gautą energiją.

Kuo Clearspring matcha ypatinga?

Clearspring matcha skiriasi nuo kitų žaliųjų matcha arbatų pirmiausia dėl arbatos auginimo sąlygų. Tai yra garsiame Uji regione prie Kyoto be chemikalų ir pesticidų išauginta arbata, paruošta prižiūrint arbatos meistro Juro Okuda, ją garinant, džiovinant ir sutrinant į miltelius taip, kad gaunasi aukščiausios kokybės matcha. Tokia matcha pasižymi skaidria smaragdine miltelių spalva, šviežiu kvapu ir lengvu, švariu skoniu. Clearspring prekiauja brangesne ceremonial grade arbata bei šiek tiek pigesne premium grade matcha. Basic grade matcha Clearspring neprekiauja, nes tai pigiausia ir daugiausia kartumo turinti arbata, kurios arbatos ruošimui net nerekomenduojama naudoti.  

Nuotraukos: SODA

GYVA.LT informacija


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |