Patarimai, kaip pradėti rūšiuoti namie

Gyvenate vidutinio dydžio bute ir norite pradėti rūšiuoti namie susidarančias pakuočių atliekas, tačiau nežinote, kaip kelias šiukšliadėžes sutalpinti į mažą erdvę ir į kurią dėžę ką mesti? VšĮ "Žaliasis taškas" pateikia šešias pagrindines taisykles, kurios palengvins atliekų rūšiavimo namuose pradžią:

1. Pasidomėkite savivaldybės rūšiavimo reikalavimais. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų stiklas kartais yra atskiriamas, įvairiose savivaldybėse skiriasi šiukšlių išvežimo laikai, konteineriai ir taisyklės.

Paskambinę į savivaldybę paklauskite tokių klausimų: kas gali būti rūšiuojama? Kaip atliekas paruošti rūšiavimui? Kaip dažnai išvežami konteineriai? Kur yra artimiausi pakuočių atliekų rūšiavimo konteineriai? Kai žinosite, ką ir kaip dažnai galite rūšiuoti, bus lengviau parinkti vietą rūšiavimo sistemai savo namuose. 

2. Nuspręskite, ką norite rūšiuoti. Dažniausiai rūšiuojamas popierius, plastikas, metalas ir stiklas, tačiau, kad neiškiltų nesusipratimų, svarbu išsiaiškinti, kokios atliekos yra išvežamos jūsų savivaldybėje.

3. Nuspręskite, kur namuose sutalpinti šiukšlines. Pirmiausia atsakykite sau į klausimą: kas svarbiau – rūšiavimo sistema, kuri yra lengvai pasiekiama ir matoma, ar tokia, kuri yra paslėpta. Vieni žmonės visus rūšiavimo indus laiko virtuvėje ar šalia jos, kiti indus paskirsto po skirtingus kambarius. Dažnai lietuviškame bute šiukšlių dėžė – po kriaukle, o ten, pasirinkus tinkamo dydžio ir medžiagos šiukšlių dėžes, tilptų ir dar kelios. Neretai yra rekomenduojama namuose turėti kelias vietas rūšiuojamoms atliekoms:

Virtuvė: greičiausiai būtent čia kaupiasi daugiausiai šiukšlių po maisto gaminimo: skardinės, kartoninės dėžutės, plastikas, stiklo buteliai ir pan. Virtuvėje patariama turėti papildomą dėžutę ir organinėms bei nerūšiuojamoms atliekoms: maisto likučiams, sugedusiems maisto produktams, popieriniams rankšluosčiams.

Darbo kambarys/ darbo stalas: po stalu ar kamputyje visuomet atsiras vieta dėžutei, į kurią dėsite senus laikraščius ir nebereikalingus popieriaus lapus.

Garažas/ sandėliukas: dėžutė, skirta seniems varžtams ar valymo produktams, čia tikrai praverstų.

Vonia: čia nepamirškite talpos, skirtos asmens higienos priemonėms.

4. Apskaičiuokite vietą šiukšlinėms. Išsirinkę vieną ar kelias vietas rūšiuojamųjų atliekų talpoms, nepamirškite ir pasiskaičiuoti, kiek konkrečiai vietos jiems galite skirti. Tam pravers paprasčiausia liniuotė. Šis žingsnis svarbus nenorint į namus parsinešti netinkamo dydžio šiukšliadėžių.

5. Pasirinkite šiukšliadėžių tipus. O šiais laikais pasirinkimas itin platus: nuo ekologiškų ir spalvotų (kad būtų paprasčiau atskirti šiukšlių tipus) šiukšlių maišų iki inovatyvių, įmontuojamų talpų. Jei sugalvosite įsigyti rūšiavimo talpas, jas nesunkiai rasite namų apyvokos ir buities reikmenų parduotuvėse.

6. Būkite kūrybingi. Pavyzdžiui, darbo vietoje turėkite šiukšlių dėžę popieriams, namuose ant rūšiavimo indų užklijuokite lipdukus su žodžiais ką kur mesti arba piešinėliais – taip rūšiuoti mokysis ir mažieji šeimos nariai. Taip pat svarbu suprasti, kad rūšiavimas nėra tik šiukšlių metimas į skirtingus indus: tai ir taupymas, ir pakartotinis panaudojimas savo reikmėms. Internete gausu įvairių „pasidaryk pats“ idėjų, kaip senus butelius, varinius indus, kartoną ar dėžutes prikelti naujam gyvenimui. Pasinaudokite šiomis idėjomis ir jūs!

Linas Michalkevičius, VšĮ "Žaliasis taškas"


| Atsakingas vartojimas |
| atgal | į viršų | spausdinti |