Jūržolės

Turtingos mineralais

Tokijo universiteto profesorius Arasaki teigia, kad jūržolės turi daugiau mineralų nei koks nors kitas maisto produktas. Jūržolėse galima rasti visus 56 elementus, reikalingus žmogaus sveikatai, įskaitant kalcį, magnį, kalį, jodą, geležį ir cinką, kartu su tokia retais elementais, kaip selenas, kurių dėl dirvožemio demineralizacijos dažnai trūksta dirvoje užaugintose daržovėse.

Mineralinės medžiagos jūržolėse esti koloidinės formos, todėl jas organizmas lengviau pasisavina ir panaudoja svarbiausioms organizmo funkcijoms. Demografiniai tyrimai parodė, kad žmonės, reguliariai vartojantys jūržoles, ilgiau išlieka sveiki, o Okinavos regiono žmonių ilgaamžiškumas yra susijęs su reguliariu jūržolių vartojimu. Prieš keletą dešimtmečių medicininiais tyrimais buvo patvirtinta, kad jeigu žmogaus maisto racione netrūksta jūržolių, tai sumažina kai kurių ligų riziką bei padeda organizmui pašalinti kenksmingus toksinus. Jūržolės sulaiko sunkiuosius metalus ir radioaktyvius teršalus, atsirandančius aplinkoje dėl pramonės bei transporto, ir pašalina juos iš organizmo. Kanados Makgilo universiteto mokslininkai nustatė, kad natrio alginatas pašalina iš organizmo radioaktyvų elementą stroncį bei sunkiuosius metalus kadmį ir šviną.

Jūržolės paprastai vartojamos nedideliais kiekiais siekiant atkurti ir palaikyti mineralinių medžiagų kiekį organizme. Pavyzdžiui, kombu jūržolėse yra jodo, kuris būtinas tinkamam skydliaukės funkcionavimui bei gerina bendrą savijautą. Tačiau kombu turi būti vartojamos saikingai, nes žmonėms, kurie turi jautrią skydliaukę, jodo perteklius gali sukelti priešingą reakciją.

Hijiki

Hijiki yra trumpų juodų juostelių formos, stipraus skonio ir labai tinka su apkeptomis daržovėmis, makaronais ar grūdais. Juoda hijiki spalva puikiai dera prie geltonų, oranžinių ir žalių atspalvių maisto produktų.

Hijiki paruošimas: pamerkti 10-čiai minučių (kol tūris patrigubės), nusausinti ir nuplauti. Virti 10–15 min. minučių šviežiame vandenyje, pagardinti „Clearspring“ pagardais „Ume“, „Tamari“ ir sezamo aliejumi. Naudoti su salotomis, apkeptomis daržovėmis, makaronais, grūdais ar dėti į sriubas.

Hijiki gausu mineralinių medžiagų. Sakoma, kad būtent dėl reguliaraus hijiki jūržolių vartojimo daugumos japonų plaukai yra tokie stori ir žvilgantys.

Kombu

Storos, plačios kombu juostelės dažniausiai naudojamos paskaninti japoniškoms sriuboms, sultiniams ir makaronams. Kombu jūržolėse yra natūralios gliutamino rūgšties, kuri paryškina kitų maisto produktų skonį. 

Kombu paruošimas: virdami sriubą, įmeskite juostelę kombu. Labai tinka įmesti verdant pupeles: pupelės greičiau suminkštėja, pagerėja jų virškinimas bei pasisavinimas. Galite jūržoles išmirkyti vandenyje 10–20 min., tada pavirti 4–5 min.; į taip paruoštą juostelę sukite įvairius įdarus, supjaustytą naudokite salotoms, troškiniams, makaronų patiekalams.

Kombu yra japoniškų rudadumblių rūšis, dažnai naudojama kulinarijoje. „Clearspring“ kombu tiekiamos iš Japonijos šiaurinių salų, kur  natūraliai renkamos, o apdorojamos šaltuose  Hidakos miestelio, esančio  Hokaido saloje, vandenyse. Kombu yra įvairių mineralinių medžiagų, jose ypač gausu jodo. „Clearspring“ kombu jūržolės (Laminaria japonica) yra renkamos, apdorojamos ir džiovinamos Japonijoje.

Vakame

Vakame (Wakame) yra tamsiai žali lapūnai (dumblių gniužulai): malonaus, švelnaus skonio, tinkami sriuboms, salotoms ir daržovių valgiams.

Vakame išmirkykite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir dėkite į mėgstamiausius savo patiekalus. Šios jūržolės ypač skanios pakepintos su svogūnais ar apvirtomis daržovėmis. Puikiai tinka prie folijoje keptos žuvies ar agurkų ir citrusinių vaisių salotų su acto padažu.

Vakame, kaip ir jų artimos giminaitės kombu, turi daug naudingų maistinių savybių, tik jose daugiau magnio nei jodo. Vakame taip pat suminkština kartu su juo verdamus ar kepamus skaidulinius maisto produktus.

„Clearspring“ vakame jūržolės (Undaria pinnatifada) yra auginamos ir džiovinamos Japonijoje.

Arame

„Clearspring“ arame jūržolės yra maloniai saldaus, subtilaus skonio ir labai lengvai paruošiamos. Arame naudojamos panašiai kaip ir hijiki: tinka prie saldesnių daržovių, ypač svogūnų, moliūgų ir morkų.

Plonos, tamsios arame juostelės yra iš anksto paruoštos, taigi tereikia jas pamirkyti 10 minučių (kol tūris padvigubės), pagardinti „Clearspring“ pagardais ir derinti prie įvairių patiekalų: makaronų, salotų, sriubų ir pan.

„Clearspring“ arame jūržolės (Eisenia bicyclis) yra renkamos, apdorojamos ir džiovinamos Japonijoje.

| atgal | į viršų | spausdinti |