Peticija už didesnes baudas nesąžiningiems maisto gamintojams

"Sveikas vaikas" inicijavo peticiją, kuria siekiama padidinti baudas nesąžiningiems maisto gamintojams, kurie nesilaiko higienos normų, produktų saugos normų, klaidingai nurodo produkto sudėtį.

Peticija bus įteikta Seimo sveikatos reikalų komitetui. Siekiama surinkti 30 000 parašų ir sukelti reikiamą šurmulį, kad į peticiją būtų atkreiptas deramas politikų dėmesys.

2009 metais Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė 3964 atvejus, kuomet buvo pažeisti maisto saugą reglamentuojantys teisės aktai. Taip atsitinka, nes Lietuvoje baudos už maisto saugos pažeidimus yra neadekvačiai mažos, tad dažnai gamintojui yra pigiau tiesiog ją sumokėti ir toliau pažeidinėti, o mes valgome nesaugų maistą ir už tai mokame savo sveikata! Šiuo metu sėkmingai veikia 24 maisto tiekėjai, kurie piktybiškai pažeidinėja maisto saugos įstatymus.

Pagal Lietuvoje veikiančius įstatymus:
- pažeidus higienos norminius aktus skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 500 litų (LR administracinių teisių pažeidimo kodeksas 42staipsnis).
- neteisingai paženklinus prekes yra skiriama nuo 20 iki 1000 litų bauda (LR administracinių teisių pažeidimo kodeksas 163(13) straipsnis).
- Pažeidus produktų saugos įstatymą skiriama nuo 500 iki 5000 litų bauda (Produktų saugos įstatymo 23 straipsnis).

Esant tokioms mažoms baudoms, kontrolės institucijos nebetenka prasmės, todėl būtina padidinti baudas nesąžiningiems maisto gamintojams ir tiekėjams. Siūloma pakeisti minėtuose įstatymuose nurodytas baudas į šias.

Peticija bus tiesiogiai įteikta Lietuvos Respublikos seimo sveikatos reikalų komitetui, kuris inicijuos įstatymo pataisas, padedančias griežčiau kontroliuoti maisto gamintojus.


Daugiau informacijos

Peticijos pasirašymas


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |